Laktózová intolerancia (LI) a alergia na kravské mlieko (AKM)
Laktózová intolerancia je svojimi symptómami v prejavoch veľmi ťažko odlíšiteľná od alergie na kravské mlieko. Kým laktózová intolerancia hovorí o schopnosti nášho tela štiepiť laktózu (mliečny cukor), alergia na kravské mlieko je výsledkom imunitnej reakcie tela na bielkoviny obsiahnuté v mlieku. Zatiaľ čo alergie zvyknú s vyšším vekom človeka zmierňovať svoj priebeh, u intolerancie laktózy je situácia skôr opačná – s vekom jej priebeh býva ťažší.
Laktózová intolerancia (LI)
Zaradenie v systéme: Ide o poruchu trávenia. Nie je spôsobená imunitnou reakciou.
Výskyt: LI je veľmi častá, dospelý typ LI je prítomný u 65 – 75 % populácie. Niektoré etniká majú zvýšený výskyt LI (Arabi, Židia, Gréci, Taliani, ľudia z východnej Ázie a západnej Afriky).
Podstata poruchy: rôzny stupeň aktivity enzýmu, ktorý sa volá laktáza (β-galaktozidáza). Laktáza sa nachádza v kefkovom leme tenkého čreva a jej úlohou je rozkladať laktózu prijatú v potrave na 2 zložky – glukózu a galaktózu. Pri LI v dôsledku zníženej aktivity laktázy dochádza k hromadeniu nerozloženej laktózy a následne aj vody a elektrolytov. Takýto obsah v čreve spôsobuje zrýchlené posúvanie obsahu do hrubého čreva, kde laktózu rozkladajú tu prítomné baktérie za vzniku väčšieho množstva plynov (vodík sa resorbuje a vydychuje pľúcami) a kyseliny mliečnej (využitie v diagnostike). Procesy v čreve spôsobujú typické symptómy LI.
Príčiny:
- Primárna LI – bez úpravy stravy pretrvávanie symptómov doživotne, s rizikom vývoja porúch kostnej denzity a vnútorného prostredia.
- Kongenitálny nedostatok laktázy (od narodenia)
- LI u nedonosených novorodencov
- Dospelý typ LI (vyvíja sa s pribúdajúcim vekom)
- Sekundárna LI – po odoznení vyvolávajúcej príčiny spravidla vymiznutie LI po niekoľkých dňoch až týždňoch.
- Po poškodení čreva liekmi (antibiotiká), úrazom, operáciou, ionizujúcim žiarením, infekciou (vírusovou, bakteriálnou alebo parazitmi) alebo iným ochorením (Crohnova choroba).
Symptómy LI (naviazané bezprostredne na príjem jedál a nápojov s obsahom laktózy): bolesti brucha, nafukovanie a plynatosť, hnačka.
Príklady iných častých príčin symptómami imitujúcich LI:
- korenené a štipľavé jedlá, jedlá stimulujúce črevnú peristaltiku (káva),
- celiakia,
- IBS (syndróm dráždivého čreva),
- IBD (idiopatické zápaly čreva),
- alergia na kravské mlieko.
Diagnostika:
- priame (invazívne) metódy – meranie aktivity laktázy v bioptickej vzorke z tenkého čreva; genetické vyšetrenie LCT génu,
- nepriame (neinvazívne) metódy – výdychový test (so stanovením vodíka vo vydychovanom vzduchu),
- pomocné metódy – meranie pH stolice; meranie vzostupu glykémie po záťaži laktózou.
Možnosti liečby:
- čiastočná alebo úplná redukcia jedál a nápojov s obsahom laktózy, daná individuálnou toleranciou laktózy,
- užitie tabliet alebo kvapiek s obsahom enzýmu laktáza, vždy pred jedlom (napr. Laktoleráza, LaktoPlus, Laktazan),
- konzumácia bezlaktózových jedál a nápojov alebo so zníženým obsahom laktózy.
Alergia na kravské mlieko (AKM)
Zaradenie v systéme: ide o potravinovú alergiu. Je spôsobená imunitným systémom.
Výskyt: Mlieko predstavuje 3. najčastejšiu potravinu (po arašidoch a orechoch) schopnú vyvolať anafylaxiu. AKM sa vyskytuje najčastejšie u dojčiat, s vekom výskyt klesá (ale môže pretrvávať doživotne). Tolerancia na bielkovinu kravského mlieka sa spravidla obnovuje do 2. roku života (u 28 % dojčiat), do 4. roku (u 56 % dojčiat) a do 6. roku (u 70 % dojčiat).
Podstata alergie: Ide o hypersenzitívnu reakciu imunitného systému na jednu alebo viac bielkovín kravského mlieka, ktoré obsahuje viaceré alergény (β-laktoglobulín, α-laktalbumín, kazeín, bovinný sérový albumín, bovinný laktoferín). Pri alergii nachádzame posunutú rovnováhu Th2˃Th1 lymfocytov, nedostatočné hladiny protizápalových látok (IL-10, TGF-β), nezrelosť slizničnej bariéry v čreve, zvýšenú produkciu zápalových látok (TNF-α), ale prispieva aj genetická predispozícia a pôsobenie alergénu (čas, dávka, frekvencia). V krvi sú zvýšené hladiny špecifických IgE protilátok proti alergénom kravského mlieka. Po konzumácii mlieka dochádza k vyplaveniu histamínu a ďalších látok, zodpovedných za symptómy.
Symptómy AKM:
- včasné – žihľavka (bodanie, výsev drobných vyrážok a svrbenie), tŕpnutie pier, opuch pier, jazyka a hrdla, dýchavičnosť, kašeľ, vracanie,
- neskoršie – kŕče v bruchu, hnačky, stolica s prímesou krvi, slzenie a bezfarebný výtok z nosa.
Najzávažnejším prejavom je anafylaktická reakcia (až šok) ohrozujúca život zúžením dýchacích ciest a poklesom krvného tlaku.
Príklady iných častých príčin symptómami imitujúcich AKM:
- pylorostenóza,
- laktózová intolerancia,
- celiakia,
- zápalové choroby čreva,
- infekčné hnačky.
Diagnostika: anamnéza, klinické vyšetrenie, imunologické vyšetrenie (kožné testy, krvné testy vrátane špecifických IgE).
Možnosti liečby: eliminačná diéta s dostatočným prísunom vápnika (vylúčenie mlieka a všetkých potravín s obsahom mlieka – vylúčenie sa týka aj kozieho, ovčieho a sójového mlieka kvôli možnosti skríženej reakcie). Ako prevencia vývoja tohto typu alergie sa dojčiacim ženám odporúča diéta s vynechaním najčastejších silných alergénov (arašidy, orechy, kravské mlieko, vajcia a pod).
PRAKTICKÉ POROVNANIA A DOPLNENIA
Tabuľka č. 1 – Porovnanie LI a AKM (1) | ||
| Laktózová intolerancia | Alergia na kravské mlieko |
Vyvolávateľ | mliečny cukor (laktóza) | mliečne bielkoviny (β-laktoglobulín, α-laktalbumín, kazeín, bovinný sérový albumín, bovinný laktoferín) |
Prevalencia v EÚ | najčastejšie u dospelých (4 – 56 %) | najčastejšie u dojčiat (2 % dojčiat; 0,5 % dospelých) |
Príčina | nedostatočná funkcia enzýmu | hypersenzitívna reakcia imunitného systému na alergén |
Príznaky | gastrointestinálne | gastrointestinálne (50 – 80 % dojčiat s AKM), kožné (20 – 40 % dojčiat s AKM), respiračné (10 – 25 %), anafylaxia |
Liečba | úprava množstiev konzumovanej laktózy (podľa tolerancie) | eliminačná diéta (vylúčenie mlieka a všetkých potravín s obsahom mlieka) |
Tabuľka č. 2 – Prehľad zloženia hlavných druhov mliek v g/100g mlieka (2) | |||||
Druh mlieka | Sušina | Bielkovina | Laktóza | Tuk | Minerálne látky |
Ovčie | 16,1 | 5,2 | 4,2 | 6,2 | 0,9 |
Kozie | 13,4 | 3,6 | 4,8 | 4,2 | 0,8 |
Kravské | 12,6 | 3,2 | 4,7 | 3,7 | 0,8 |
Tabuľka č. 3 – Obsah laktózy vo vybraných mliečnych výrobkoch (3) | |||
| Obsah laktózy (priemer v g/100g) | Veľkosť (v g) | Obsah laktózy v porcii (priemer v g) |
Kravské mlieko | 4,0 | 250 | 10,0 |
Kozie mlieko | 4,4 | - | - |
Ovčie mlieko | 4,6 | - | - |
Materské mlieko | 7,2 | - | - |
Jogurt | 4,1 | 150 | 6,2 |
Jogurt ovocný | 3,0 | 150 | 4,5 |
Kefír | 3,8 | 200 | 7,6 |
Smotana do kávy | 3,8 | 15 | 0,6 |
Šľahačka | 3,1 | 15 | 0,5 |
Zmrzlina | 6,0 | 50 – 100 | 3 – 6 |
Tvaroh mäkký | 3,5 | 100 | 3,5 |
Cottage syr | 2,2 | 100 | 2,2 |
Tvrdý syr | menej než 0,4 | 100 | 0,4 |
Polotvrdý syr | 0,5 | 100 | 0,5 |
Maslo | 0,7 | 10 | 0,1 |
Sušené plnotučné mlieko | 38,0 | - | - |
Sušené odstredené mlieko | 52,0 | - | - |
Sušená srvátka | 74,0 | - | - |
Literatúra:
- Čierna I: Intolerancia laktózy nie je alergia. Pediatr. Prax, 2007; 3:129-134.
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/milk-alergy/symptoms-causes/syc-20375101
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lactose-intolerance/symptoms-causes/syc-20374232
- Herian K: Prínos ovčích mliečnych výrobkov pre zdravie ľudí. Mlékařské listy 2014, č.143, s.I-VI.
- Kopáček J: Laktózová intolerance, její příčiny, přiznaky a nutriční řešení. Mlékařské listy 2017, č.165, Vol. 28, No. 6, s.11-16.